KARATE er sammensatt av to ord: KARA som betyr tom og TE som betyr hånd. Opprinnelsen av karate er noe uklar, men mye tyder på at den oppstor i India. En buddistmunk ved navnet Darauma som levde omkring ar 500 f. Kr. Innførte Zen-buddhismen i Kina og underviste kinesiske munker i meditasjon (Zen) og Kempo (Kung-Fu og kinesisk boksing).

Grunnen til at munken lærte seg selvforsvar kan være flere, men det fortelles at landeveisrøvere mente at munkene var et lett bytte, og overfalt dem på deres vandringer. Flere typer selvforsvar ble utviklet i klostrene, og teknikkene er opp gjennom årene blitt forbedret og satt i system.

Dette er i korte trekk bakgrunnen for den mest effektive selvforsvarskunsten som finnes: KARATE. Gichin Funakoshi innførte karate til Japan i 1920 årene, og fremstående utøvere dannet sitt eget system eller Ryu (stilart). Denne kampformen fikk en rivende utvikling i Japan, og senere ble karate spredt utover verden.

Kyokushinkai karate ble grunnlagt i 1957, av en mann ved navn Masutatsu Oyama, født i Korea i 1923. Oyama døde i 1994, og er i dag kjent som grunnleggeren av en av de hardeste kampformer i verden. Kyokushinkai karate kom til Norge i 1969. Finnsnes karateklubb ble startet i 1983. På verdensbasis er det over 10 millioner utøvere, i norge nå tusenvis.

Selve ordet KYOKUSHINKAI er et filosofisk begrep som er sammensatt av tre ord:

KYOKU
Betyr ”Jordens poler”. Dette indikerer også høydepunkt, klimaks og maksimal standard.
SHIN
Betyr ”Sannhet”, men kan også bety virkelighet.
KAI
Betyr å møte eller forene.

Kyokushinkai symbolet (det runde symbolet) betegnes KANKU og har sin opprinnelse i Kankukata, der blikket er vendt mot himmelen. Spissene i kankuen representerer fingrene og uttrykker høydepunkt, mens de tykke delene representerer håndleddene og uttrykker kraft. Sentrum representerer uendelighet og uttrykker dybde. Hele kankuen er omgitt av en sirkel som står for sammenheng og sirkulære bevegelser.
Begrepet Kyokushinkai er en filosofi som en bedre forstår etter hvert som man legger mer og mer av seg selv i treningen, ikke bare rent fysisk, men like mye på det psykologiske plan.

Kjennetegnet for Kyokushinkai karate er kampformen, som er full kontakt. Med full kontakt menes her slag- og sparketeknikker med full styrke mot en motstander. Beskyttelsesutstyr er minimalt. Internasjonalt er det kun påbudt med suspensorium. Tannbeskyttere er valgfritt og hånd- og fotbeskyttere er forbudt. Kvinner skal ha brystbeskyttelse. I Norge praktiseres loven med at hjelm skal benyttes i konkurranser. Det tar ca 3-6 år med hard trening for å være rustet til å delta på et fullkontakt stevne i Norge.

Med en slik hard kampform kreves det at utøvere av Kyokushinkai karate er godt trent, både fysisk og mentalt. Derfor er også treningen meget hard for de som ønsker å satse aktivt på konkurranser. Basic- og katatreningen legger grunnlaget for videre utvikling innen kamp og selvforsvar. Det legges stor vekt på det mentale på treningene. Selvdisiplin, etikk og moral er svært viktig for alle kampsportutøvere.

10.-9. kyu
Orange belte
8.-7.kyu
Blått belte
6.-5.kyu
Gult belte
4.-3.kyu
Grønt belte
2.-1.kyu
Brunt belte
1.-10.dan
Sort belte (Antall dan markeres med striper på det sorte beltet)

For mer spesifikt om hva gradering omhandler, se egne graderingsemner i øvrige undermenyer til dette menyvalget.

Vi trener nå i stilarten Shinkyokushinkai. Det er en fullkontaktstilart som fokuserer på styrke, utholdenhet og pågangsmot. Stilarten er basert på Kyokushinkai-karate som nevnt over.

Etter Oyamas død i 1994 dannet flere av hans tidligere elver egne karateorganisasjoner, men for å respektere og verne identiteten til Oyamas unike livsprosjekt endret de sin egen stilarts navn til Shinkyokushinkai som kan oversettes til «nye Kyokushinkai» eller «ekte Kyokushinkai».

Forskjellene mellom Kyokushinkai og Shinkyokushinkai handler først og fremst om det politiske aspektet i organisasjonene, men karaten er den samme og Shinkyokushinkai har beholdt de samme hovedmålene som Kyokushinkai, nemlig å ta vare på unge mennesker, bidra sosialt og fremme internasjonalt samarbeid.

Høflighet og god folkeskikk er en naturlig del av vår treningskultur. I Shinkyokushinkai jobber vi for å hjelpe barn og ungdom til å koble sammen vennlighet og styrke. Vi er opptatt av å skape et miljø der alle, uansett alder og kjønn kan samles for å trene, utvikle seg både fysisk og mentalt og bygge gode relasjoner til hverandre.

Disse verdiene synliggjøres også i Shinkyokushinkai-merket. Merket er basert på kanji-tegnet «Kokoro» eller hjerte, og symboliserer også «Shin-Gi-Tai» eller ånd, teknikk og kropp.